Brandveiligheid

Hoe kan iets branden?

Om een brand te krijgen moeten 3 elementen aanwezig zijn, namelijk brandstof zuurstof en een bepaalde temperatuur. De temperatuur is afhankelijk van wat de brandstof is. Benzine zal bij een lagere temperatuur gaan branden als hout.
Om een brand dus te doven moeten we 1 van de drie elementen weghalen. Alleen is het niet altijd mogenlijk om dat ook te doen.

Hoe je dat moet doen is altijd oppassen geblazen, zoals het filmpje hieronder waar een pan met vet brand. Dit mag je nooit blussen met water. Waarom niet? Bekijk het filmpje maar eens wat er gebeurt met een klein kopje water in een pan met brandend vet.

branddriehoek
Uiteraard is bij een brandende pan met vet de vlammen wel te blussen. De makkelijkste is ervoor zorgen dat er geen zuurstof mee bij kan. Dit doe je door een deksel of een brandvrije doek eroverheen te leggen.

Een andere manier is vet erbij te doen, hierdoor verlaag je de temperatuur geleidelijker.

 

En een vloeistof, hoe blus je die?

Een vloeistofbrand kan je ook heel moeiijk blussen met water, omdat de meeste vloeistoffen drijven op water. Dus als je water erop spuit, zakt het er gewoon doorheen en brand het rustig verder. Hieronder zie je een demonstratie van de brandweer.