Ek en Ez

Veiligheid in het verkeer is heel belangrijk, Logisch zou je zeggen. Maar dat bereik je niet alleen met het maken van regels. Ongelukken gebeuren nou eenmaal, of je wilt of niet. Dan is het heel belangrijk dat je de botsing zo “veilig” mogelijk maakt.

Maar hoe doe je dat nou?

Als een voorwerp in beweging is dan bezit het energie, we noemen dit “Kinetische energie”. En die energie komt vrij bij een botsing. Deze energie moet je dus opvangen met behulp van de bumpers en de kreukelzone’s. Maar ook kan je berekenen hoeveel kracht je nodig hebt om af te remmen.

Een andere vorm van energie noemen we “zwaarte energie”. Deze energie heb je als je bijvoorbeeld met je fiets op een heuvel staat. Op het moment dat je de remmen los laat, ga je vanzelf rijden. Als je beneden aan de heuvel bent rij je het hardst, maar versnel je niet meer. Dit komt dat alle “zwaarte energie” is omgezet in “kinetische energie”.

Dit is het principe wordt gebruikt bij een achtbaan. Je wordt omhoog getakeld door een ketting en krijg je “zwaarte energie”. En deze “zwaarte energie” wordt omgezet in “kinetische energie”, zodra je van de helling naar beneden rijdt. Op het moment dat je beneden bent is alle “zwaarte energie” omgezet in “kinetische energie”.

De formule om de “zwaarte energie” uit te rekenen is: Ez=mxgxh

En voor Kinetische energie is dat: Ek=0,5mxv2

In six flags flevoland staat de achtbaan de Goliath. Deze baan staat bekend om zijn grote snelheid die hij haalt. De technische gegevens van deze achtbaan zijn:

Hoogste punt47 meter.

Hoogste snelheid 106 km per uur.

De baan is 1,5 km lang.

Bereken een s of de snelheid wel klopt?

Goliath
Six flags in Amerika Superman the Escape. Bij deze baan wordt je afgeschoten en ga je omhoog, klopt het dat je deze hoogte haalt?

gegevens:

Lengte 400 meter

hoogte 126,5 meter

Topsnelheid 160,9 km/h

superman