Krachten

Krachten

In ons dagelijks leven worden we voortdurend geconfronteerd met krachten, eigenlijk zonder dat we dit merken leven we hier mee. Als je ‘s morgens wakker wordt begint het al. Als je opstaat uit je bed, moet je spierkracht leveren om de zwaartekracht tegen te werken en op te staan. Als je je tanden gaat poetsen wrijf (wrijvingskracht) je met tandpasta je tanden schoon. Je pakt je spullen in en gooit je rug zak op je rug, oeps die is zwaar en je moet iets voorover leunen om je“evenwicht” te houden. Je stapt op de fiets en je gaat trappen om vooruit te komen, maar je hebt wind tegen en je banden zijn zacht. Dan heb je weer 2 wrijvingskrachten die je tegenwerken (windkracht en rolweerstand) Of je hebt een scooter, dan heb je het geluk dat de motor aandrijfkracht kan leveren om je naar school te brengen.

Deze krachten zijn onzichtbare dingen, maar wel voelbaar. Elke kracht heeft een grootte ; een richting en een punt waar hij aan trekt of tegen duwt (aangrijpingspunt).

Maar hoe noem je deze krachten en hoe meet je ze?

Appelboom Een appel zal altijd naar beneden vallen, omdat de aarde met de zwaartekracht naar beneden.
driften Dankzij de wrijvingskracht van de banden op het wegdek kunnen deze auto’s driftend de bocht door.
spankracht spierkracht Met spierkracht kun je iets optillen.
Als we met een katrol een kist willen optillen, heb spankracht in de kabel.

 

 

 

veerkracht
magneet Als we metaal willen recyclen uit de afvalberg, maken we gebruik van een magneetkracht om het metaal eruit te halen. De veren onder een auto/motor zorgen door de veerkracht dat we comfortabel kunnen rijden.

 

 

 

 

Krachten meten we met een krachtmeter. veerunster
Krachten kunnen we ook gebruiken als we er slim mee omgaan. Met een hefboom kun je zelfs een auto met je eigen gewicht opkrikken. Bekijk het filmpje maar eens, hier kun je zien hoe je dat moet doen.