0

Licht en Beeld

Schaduw

Een schaduw is een gebied waar zichtbaar geen of minder licht valt dan direct buiten dit gebied. De licht golven verplaatsen zich rechtlijnig. Een voorwerp in een lichtbundel laat in een rechte lijn achter zich een schaduw na.
Transparante stoffen, zoals glas en plexiglas, laten de lichtgolven wel door en er ontstaat dan ook niet of nauwelijks schaduw.
De vorm van de schaduw komt overeen met de vorm van het voorwerp waarop het licht valt.

 

schaduw

Het ontstaan van een schaduw.

 

 

verduistering
Een gedeeltelijke zonsverduistering.

Bij een schaduw zijn de randen nooit helemaal scherp (zie afbeelding). In de afbeelding hierboven is te zien hoe dat komt.

Ook bij een zonsverduistering ontstaat er een schaduw. De maan staat dan precies tussen de zon en de aarde. Het licht van de zon kan de aarde niet bereiken doordat de maan de weg blokkeert. De schaduw van de maan valt dan op de aarde.

 

 

 

 

 

 

Lenzen

potlood1

Als we een potlood in een leeg glas zetten en we kijken ernaar zien we niets bijzonders, maar als we het glas vullenmet water, zien we ineens dat het potlood niet meer recht door gaat. Beweeg je muis maar eens over het glas met het potlood. Je zult zien dat het potlood niet alleen verplaatst, maar ook wordt het potlood dikker. Dit komt omdat het de lichtstralen die van het potlood door het water naar ons oog gaan afgebogen worden.En dit is precies wat een lens doet. Een lens buigt lichtstralen af.

vergrootglas penAls we nu een vergrootglas boven een pen houden zien we precies hetzelfde gebeuren. Maar hoe kunnen we nu deze “vergrootte” lichtstralen van te voren bepalen?

Bijvoorbeeld we hebben de pen en we willen weten hoeveel hij nu vergroot. We gaan daarvoor het plaatje vanaf de zijkant bekijken. Hieronder zie je een tekening van de pen met het vergrootglas vanaf de zijkant.

vergrootglas

Een vergrootglas is een positieve lens. Er bestaat ook een negatieve lens en deze verkleind het beeld. Hieronder staan 2 links naar applets met een positieve en negatieve lens.

 

 

Kleuren

Wanneer we naar een bepaald voorwerp kijken, heeft het meestal een kleur. Gras is groen en de lucht is blauw.
Alle kleuren die we overdag zien, komen uit het witte zonlicht.

We kunnen met een prisma het witte zonlicht ontleden in kleuren. Wanneer wit licht gebroken wordt door een prisma, ontstaat er een kleurenspectrum met alle kleuren van de regenboog.
In de afbeeldingen hiernaast zijn de drie primaire (basis) kleuren van licht weergegeven. Door de kleuren van licht met elkaar te mengen zijn alle kleuren te verkrijgen. Wanneer rood en groen gemengd worden, ontstaat er geel en bij het mengen van rood en blauw ontstaat de kleur paars. Maar wanneer er 100% rood, 50% groen en 0% blauw licht met elkaar gemengd wordt ontstaat er oranje licht. Als alle drie de basis kleuren 100% gemengd worden, ontstaat er wit licht.

 

mengpaneel3kleurenlicht

Probeer het maar eens uit met deze applet. Als je de schuiven verplaatst, krijg je allerlei kleuren ( ook wit)De primaire kleuren van licht zijn: rood, blauw en groen. Door deze kleuren te mengen kunnen alle kleuren verkregen worden.

Op alle voorwerpen om ons heen valt wit licht. Dit witte licht bestaat dus uit alle kleuren van het spectrum. Maar toch zien wij een voorwerp gekleurd. Dit komt doordat het voorwerp één of meerdere kleuren absorbeert. De kleuren die niet geabsorbeerd worden, worden weerkaatst en komen in ons oog terecht. Bij een wit voorwerp worden alle kleuren weerkaatst. Een zwart voorwerp absorbeert alle kleuren zodat er geen kleuren in ons oog komen waardoor wij het voorwerp als zwart zien.

Wanneer een rood voorwerp met blauw licht beschenen wordt, dan zal het voorwerp er zwart uit zien. Dit komt omdat dat voorwerp alleen rood licht zal weerkaatsen, maar die kleur is er niet en zal het niets weerkaatsen en zien we het voorwerp zwart.

Een blauw of wit voorwerp ziet er in blauw licht wel blauw uit, omdat dat precies de kleur is die dat voorwep weerkaatst.
Soms worden bij bepaalde voorstellingen schijnwerpers gebruikt die bijvoorbeeld rood licht afgeven. Bij deze schijnwerper is dan een filter geplaatst die alleen rood licht doorlaat en de overige kleuren absorbeerd.

 

Hoe ontstaat nu een regenboog???

Als we eerst eens kijken wanneer we een regenboog zien. Dan weet iedereen dat er regen en zonneschijn moet zijn. Deze regendruppels zijn net als een prisma, ze breken het witte licht in verschillende kleuren. En omdat er nu heel veel druppeltjes zijn worden er veel witte lichstralen gebroken in gekleurde lichstralen. En deze lichtstralen lopen naast elkaar en zien wij dus weer gekleurde ringen. In het filmpje hieronder zie een mooie ronde regenboog. gefilmt vanaf de Euromast in Rotterdam.

 prisma

 

Leave a reply